Nations League guide 24 / 25

Vi har skrevet en Nations League guide til dig, så du kan blive klogere på formatet, datoer og hvad man egentlig kvalificerer sig til med UEFA Nations League.

UEFA fandt nemlig ud af, at der ikke var særlig stor interesse fra fans, når to lande tørnede sammen i venskabskampe på kryds og tværs i løbet af flere landsholdspauser.

Derfor valgte UEFA at oprette Nations League, så der også var en gældende turnering for landsholdene, når de ikke skulle spille slutrunde- eller kvalifikationskampe. 

Udover det virkede det til at være en mulighed, hvor man kunne matche landshold på samme niveau. 

Derfor blev strukturen af turneringen bygget ud fra, at man har de bedste hold i Liga A, mens de bliver mindre gode hele vejen ned til Liga D.

Strukturen i Nations League

Nations League er opdelt i fire forskellige niveauer, som hver især indeholder to – fire grupper.

  • Liga A1, A2, A3 og A3m hvor Danmark er i gruppe med Schweiz, Spanien og Serbien.
  • Liga B1, B2, B3 og B4.
  • Liga C1, C2, C3 og C3.
  • Liga D1 og D2.

Danmark startede faktisk i den næstbedste række, Liga B, men rykkede hurtigt op i Liga A, hvor de stadig spiller. I Liga D finder man hold som San Marino og Liechtenstein. Målet med denne matchmaking var at få kampe med større spænding, og det vil San Marino nok nikke genkendende til. De vandt nemlig deres første gældende kamp nogensinde over netop Liechtenstein i begyndelsen af september 2024.

Nations League guide

Strukturen i dette system gør også, at man kan rykke op og ned mellem de fire ligaer. Det gør, at der også er et incitament til at spille kampene i Liga B, C og D. De hold kan nemlig ikke kvalificere sig til den afgørende fase af Nations League.

I tidligere udgaver af Nations League mødtes vinderne af de fire grupper i Liga A i et Final Four-stævne, hvortil der blev udnævnt en værtsnation. I den nye udgave, som blev fløjtet i gang i september 2024, er det både første- og andenpladsen i de fire grupper i Liga A, som kvalificerer sig til kvartfinalerne i Nations League. Og det kan blive interessant for Danmark, da herrelandsholdet faktisk fik andenpladsen bag Kroatien i den seneste omgang af Nations League.

  • Bliver man to´er i sin gruppe A, er man kvalificeret til kvartfinalerne i Nations league.
  • Bliver man toer i sin gruppe A og er ikke i top to i sin VM gruppe, kvalificerer man sig via Nations League til en cup med fire andre Europæiske hold om 1 plads til VM.
  • Går man videre fra kvartfinalerne, er man kvalificeret til Nations League Final Four.
  • Vinder man Final Four, kvalificerer man sig til VM 2026.

I Liga B, C og D er strukturen en anelse anderledes og så alligevel ikke.

  • Vinderne af de respektive grupper i hver liga rykker op i ligaen over.
  • Slutter man derimod som bundprop i sin gruppe, skal man spille i ligaen under i næste udgave af Nations League.
  • Bliver man nr. 2 i sin pulje, spiller man en play off runde mod nr. 3 i en pulje fra ligaen over (og vise versa).

Hvornår spilles Nations League?

Da Nations Leagues formål var at fjerne de ligegyldige venskabskampe, bliver den spillet umiddelbart efter en EM- og VM-slutrunde.

Den følger faktisk bare kalenderen for klubberne fra august til maj året efter. Og det er fordi, at kvalifikationen for slutrunderne først starter lidt senere, hvorfor der var hul i kalenderen til Nations League.

Kampene falder selvfølgelig kun i naturlige landsholdsvinduer, så de ikke kommer til at overlappe med spillernes ansvar for deres respektive klubhold.

Kampprogram for Nations League

KampdagDatoDanmarks modstandere
Landsholdspause 15.-10. september 2024Serbien og Schweiz
Landsholdspause 210.-15. oktober 2024Spanien og Schweiz
Landsholdspause 314.-19. november 2024Spanien og Serbien
Liga A-kvartfinaler20.-25. marts 2025Afgøres senere
Final Four4.-8. juni 2025Afgøres senere

Holdene i UEFA Nations League

Da Nations League blev stiftet, kiggede UEFA på FIFA’s verdensrangliste og placerede hvert landshold i en liga. Derefter blev de delt ind i fire forskellige seedningslag.

Og det var det, der blev trukket grupper ud fra. Nu har flere landshold kæmpet sig op og faldet ned i disse ligaer. Det er dog alligevel verdensranglisten, der bliver kigget mod, når der skal trækkes lod til nye grupper hver gang. Ligaerne og grupperne ser således ud i 2024/25-udgaven af Nations League.

Liga A

Gruppe 1Gruppe 2Gruppe 3Gruppe 4
KroatienItalienHollandSpanien
PortugalBelgienUngarnDanmark
PolenFrankrigTysklandSchweiz
SkotlandIsraelBosnien-HercegovinaSerbien

Liga B

Gruppe 1Gruppe 2Gruppe 3Gruppe 4
TjekkietEnglandØstrigWales
UkraineFinlandNorgeIsland
AlbanienIrlandSlovenienMontenegro
GeorgienGrækenlandKasakhstanTyrkiet

Liga C

Gruppe 1Gruppe 2Gruppe 3Gruppe 4
SverigeRumænienLuxembourgArmenien
AzerbaijanKosovoBulgarienFærøerne
SlovakietCypernNordirlandNordmakedonien
EstlandLitauenBelarusLetland

Liga D

Gruppe 1Gruppe 2
GibraltarMalta
LiechtensteinAndorra

FAQ – Nations League

✅ Hvad er forskellen mellem Nations League og de traditionelle EM- og VM-kvalifikationer?

Nations League er en helt separat turnering, som kun bestemmes af UEFA. Det er både en turnering, hvor man kan vinde et trofæ til sit land, men også en alternativ rute til at kunne kvalificere sig til EM. Den traditionelle kvalifikation til EM og VM er stadig den primære vej.

✅ Hvordan fungerer op- og nedrykning i Nations League?

De hold, der vinder deres grupper i Liga B, C og D, rykker op i en højere liga. Hold, som slutter sidst i deres grupper i Liga A, B og C, rykker ned i en lavere liga.

✅ Hvornår spilles der Nations League?

Nations League bliver spillet hvert andet år og begynder i efteråret efter en sommer, hvor der har været enten EM eller VM. Gruppespillet bliver afgjort i efteråret, mens de afgørende kampe finder sted i foråret og sommeren året efter.

✅ Hvad er Nations League Final Four?

Final Four i Nations League er en mini-turnering, hvor de har lånt et begreb bedst kendt fra håndboldverdenen. Det er egentlig bare vinderne af grupperne i Liga A, der spiller semifinale, finale og bronzekamp, når turneringen skal afgøres i juni 2025.

18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening