Hvorfor har bookmakere limits?

Du har måske prøvet det: Du har placeret dine odds på vinderne, haft en heldig kupon eller forudset sportsresultater gennem en længere periode. Du har mærket rushet ved at vinde, og dit talent for gambling blomstrer. Med andre ord: Det kører. Og pludselig løber du ind i en mur.

Flere og flere oplever en begrænsning af gevinster, når de spiller og gambler online. Efter en længere periode, hvor det er gået godt hos Unibet, Betfair, Danske Spil, eller hvor man nu prøver sit held og sine betting-færdigheder, er det pludselig ikke muligt at placere flere penge på et givent spil, en konkurrence eller et udfald.

Noget af en streg i regningen, når man har investeret tid, energi og penge i online betting.

Fakta: Hvad er betting limits?

Betting limits er, når en bookmaker sætter en begrænsning på din indsats. Hvis du eksempelvis vil satse 500 kroner på din odds-kupon, men bookmakeren kun tillader dig at spille for 200 kroner. Så oplever du et såkaldt betting limit hos bookmakeren.

Tendensen med at sætte grænser for, hvor højt et beløb en spiller kan vinde, er ikke ny i online betting, men er de seneste år blevet diskuteret kraftigt blandt både kunder og i medierne. Limit kalder man fænomenet – altså når en bookmaker sætter en begrænsning af gevinster, og man pludselig ikke kan spille for det beløb, man havde tænkt sig.

Bookmakere med limits kan praktisere dem på to niveauer: På et markedsplan og på et personligt plan.

Markedslimit

Markedslimit, som er normalt hos de fleste bookmakere, vil sige, at der er en øvre grænse for, hvor meget en bookmaker er villig til at tabe på en given kamp eller et givent spil – altså en grænse for, hvor stort et beløb man som kunde kan satse.

Denne form for limit mærker man som spiller normalt ikke det store til, da disse limits er almene, gælder for alle og som regel er annonceret på spiludbyderens hjemmeside.

Personlig limit

Personlig limit derimod, er det, man som spiller skal være opmærksom på. Personlig limit vil sige, at en bookmaker sætter en øvre grænse for, hvor store indsatser en specifik kunde kan spille for – en grænse, som vel og mærke kan forekomme at optræde ud af det blå og kan føles ekstrem uretfærdig.

Hvad mere er, at man som kunde sjældent kan vide med sikkerhed, hvorfor en bookmaker har valgt at sætte en begrænsning af gevinster på ens spil.

Så hvorfor har bookmakere limits?

Vi har her opridset de mest forekommende grunde til, at bookmakerne kan finde på at sætte personlige limits på brugernes konti.

Hvorfor har bookmakere limits?

  • Stor andel af ekspertspil
  • Wise guy
  • Bonus hunters
  • Sure betting
  • “Over gennemsnittet dygtige spillere”

Stor andel af ekspertspil: Hvis en spiller modtager hjælp og tips fra eksperter på nettet, kaldes det ekspertspil. Det kan af bookmakerne anses for at være farligt, fordi man jo i sagens natur har bedre chancer for at vinde, hvis man har ”allieret” sig med diverse eksperter. Naturligvis er det ikke forbudt at bede om hjælp eller lade sig inspirere, men spiludbyderne anser det altså som grund nok til at sætte en limit på ens konti, hvis man optræder som en ekspert.

Wise guy: Wise guys er betegnelsen for spillere, der er så obs på oddsene, at han eller hun kan gennemskue, hvornår et givent resultat kan ændre sig i sidste øjeblik. Et eksempel kunne være spillere, der lige inden Brexit gennemskuede udfaldet, selvom bookmakerne ikke havde gjort det, og dermed vandt en kæmpe bunke penge.

Bonus hunters: Spillere, som frispiller og som strategisk går benhårdt efter at opnå bonusser.

Sure betting: Spilere, som udnytter, når bookmakerens odds er eksponeret i forbindelse med et surebet.

“Over gennemsnittet dygtige spillere”: Spillere, der er skarpere end bookmakerne selv og dermed vinder meget og koster dem mange penge.

Som beskrevet er det i langt de fleste tilfælde, hvor en bookmaker sætter personlige limits på en bruger, simpelthen fordi kunden er for dygtig, heldig eller snu – fordi han eller hun vinder for meget. Dette kan forekomme både moralsk forkert og absurd, da online betting jo netop handler om at vinde penge. Er man først rendt ind i bookmakere med limits og har fået en eller flere personlige limits hos en bookmaker, er det dog som oftest desværre noget nær umuligt at få den ophævet igen.

Mindst 9 ud af 13 aktive spiludbydere på det danske marked kan finde på at limitere deres kunder. Heriblandt er store kanoner som Danske Spil, Unibet og Betfair.

Hos betting-mediet betexpert har utallige kunder hos de store spiludbydere klaget deres nød over at være blevet så kraftigt limiteret, at det nærmest er umuligt for dem at spille. Desværre ser det ikke ud som om, der er en lovgivning på vej på området, selvom Spillemyndigheden da er blevet opmærksomme på problemstillingen, efter Jyllandsposte i maj bragte en artikelserie med temaet: Hvorfor har bookmakere limits?

Direktør for Spillemyndigheden Birgitte Sand har til Betexpert udtalt, at:

“Som tilsynsmyndighed er det vores opgave at følge med i, hvad der sker. Jeg ønsker dermed ikke at nedtone limiteringsemnet og betydningen af limitering for spillerne. Det er vores intention at være objektive, saglige og relevante i forhold til vores administration af spillelovgivningen. Men vores ressourcer er naturligvis begrænsede og skal derfor altid prioriteres i forhold til andre forhold”.

En noget vag udmelding, som ikke garanterer, at Spillemyndigheden rent faktisk vil gå ind i sagen om bookmakere med limits. Meget sigende er det også først efter at Jyllandsposten – en af landets største aviser – satte fokus på sagen om bookmakere med limits på deres odds. Blandt andre Betxpert har allerede i 2015 skrevet om sagen.

Eksperterne svarer:
Hvorfor har bookmakere limits?

I Jyllandspostens artikelserie talte journalisten bag med kommunikationschef hos Unibet, Per Marxen, som udtalte:

“Vi kan begrænse ud fra en lang række parametre. Men det handler ikke om, hvorvidt man er vindende kunde. Det handler om spillemønstre, og om, om man kun beskæftiger sig med eksempelvis en nichesportsgren”.

Og videre forsvarede han brugen af limits:

“Det er en forsvindende lille procentdel, som bliver påvirket. Siden 2012 har der ikke været en udbyder, som har monopol på spil i dette land. Der er stor konkurrence om kunderne og usædvanligt mange udbydere på markedet. Hvis man er utilfreds med varen et sted, står det en frit at handle et andet sted.”

Også Morten Rønde, direktør for Spilleselskabernes brancheorganisation, Danish Online Gambling Association (DOGA), forsvarede begrænsning af gevinster fra bookmakernes side, fordi udbyderne jo så kan ”tabe rigtig mange penge”:

”Man er nødt til at begrænse væddemål. Så vidt jeg ved, er der ikke nogen spillere, som nægtes at spille. Det er et spørgsmål om, at nogle spillere begrænses i at spille uendeligt meget. Jeg vil mene, at det er en mulighed, spilleselskaberne har, og det står også i aftalen mellem spiller og selskaber, at de kan det,” sagde Morten Rønde til Jyllands-Posten.

Ser man på nedenstående grafik fra DOGA, ser det dog ikke ud til, at bookmakerne i Danmark taber penge. Siden bookmakerne fik adgang til det danske marked i 2012, er indtægterne steget væsentligt.

Tal fra DOGA på dansk betting

Sagen ”hvorfor har bookmakere limits” er på det nærmeste en moralsk diskussion, som mange spillere da også har taget på forskellige online-fora.

“Limitering er ikke i sig selv hverken forbudt eller et urimeligt aftalevilkår, og der kan være gode grunde til, at man begrænser den indsats, visse spillere kan gøre, forudsat at det er tydeligt oplyst og sagligt begrundet. En saglig begrundelse i denne sammenhæng er ikke alene, at man er en dygtig spiller,” udtalt Carsten Strøjer, specialkonsulent hos Forbrugerombudsmanden, til Jyllands-Posten i nævnte artikelserie.

Som beskrevet i denne artikel under punktet ”hvorfor har bookmakere limits”, er det dog i langt de fleste tilfælde netop alligevel de dygtigste eller smarteste spillere, som bliver udsat for limits. I Jyllandsposten tog juraprofessor ved CBS, Jan Trzaskowski, sågar stilling til problematikken. Han mener, at begrænsning af gevinster fra bookmakernes side er en overtrædelse af markedsføringsloven. Til Jyllandsposten udtalte han:

”Virksomhederne signalerer til markedet, at ydelsen er åben for alle. Når spilleselskaberne så stærkt begrænser nogens adgang, fordi de er gode til disciplinen, er der efter min vurdering tale om ulovlig markedsføring”.

Men hvordan lyder den egentlige, juridiske lovgivning på området? Det er Spillemyndigheden, som har tilsynet med spillemarkedet, og i 2016 blev det vurderet, at spilleselskaberne overtrådte spilleloven og bekendtgørelsen om online væddemål, hvis de undlod at informere spillerne om metoden.

”Der er mange måder at pakke tingene ind på, men det skal fremgå klart og tydeligt, hvad der foregår. Folk skal vide, hvad de begiver sig ud i, når de spiller”, sagde Birgitte Sand til Jyllandsposten.

Det blev altså ikke vurderet som forbudt for bookmakerne at limitere deres kunders indsatser, så længe de informerer om det på deres hjemmeside, hvilket nu desværre ikke altid er tilfældet i praksis. Og som allerede nævnt, er Spillemyndigheden endnu ikke gået yderligere ind i sagen.

Tips til at undgå limits

Jens Juul er tidligere odds-sætter hos NordicBet Danmark, og han har altså ”insider-erfaring” om, hvornår og hvorfor bookmakere vælger at limitere deres kunder. På Betexpert.com har Juul givet læserne nogle råd til, hvordan man kan prøve at slippe uden om limits på sin spillekonto.

”Alle bookmakere har forskellige fremgangsmåder, men det er mit indtryk, at de fleste bookmakere benytter sig af automatisk genererede lister og derefter en manuel gennemgang”, fortæller han videre, og derfor kan kunderne udnytte, at denne proces kan være langsom.

Hvis du vil undgå limits hos bookmakere, skal du være opmærksom på:

  • Ikke at udnytte fejlodds – hvis bookmakerne har byttet om på odds, er det fristende at udnytte det ved at placere sit væddemål hurtigt. Gør du det kontinuerligt, kan det dog føre til limitering.
  • Kombinér dine single spil med kombinationsspil – hvis du kombinerer dine sikre single spil med mere risikable kombinationsspil, kan du også holde limits på afstand.
  • Spil ikke med høje indsatser – Undgå at spille for alt for høje beløb på et spil, og undgå at få sendt dit spil til manuel godkendelse. Accepterer bookmakeren ikke automatisk din indsats, så forsøg at sætte indsatsen ned eller forsøg at placere væddemålet et andet sted.
  • Undgå flatbetting – varier din indsats, så du ikke altid spiller for det samme beløb

Så hvorfor har bookmakere limits? Bookmakerne er svære at ryste en moralsk forsvarlig begrundelse ud af. Men det enkle svar må være, at de simpelthen er bange for at tabe for mange penge på dygtige kunde, som jo paradoksalt nok også er dem, der er deres eksistensberettigelse.

Om Spillemyndigheden i den nærmeste fremtid får gennemført den undersøgelse af det danske spillemarked, som de har sagt, de vil, kan man kun håbe på. Og gider man ikke vente på det, kan man jo altid stikke ned i en fysisk betting-butik.

18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening