Champions League nyt format

For tiden googles der vildt og tovligt på “Champions League nyt format”. Det forstår man jo godt, eftersom vi får de største ændringer i mere end 30 år at se. I denne artikel gennemgår vi de vigtigste ændringer af det nye Champions League.

Vi ser også på, hvilken rolle det får for store og små klubber. Og så runder vi de vigtigste roser og den største kritik af det nye Champions League format.

Champions League nyt format

Nye Champions League regler

Det er efterhånden nogle år siden, at UEFA annoncerede, at de ville ruske godt og grundigt op i Champions League formatet, som vi kender det.

I denne artikel gennemgår vi alle de væsentligste ændringer og ser på, hvad de får af betydning. Men først tager vi et let overblik over ændringerne i punktform, så det er nemt at bevare overblikket:

Champions League nyt format – ændringerne kort fortalt

  • Champions League udvides fra 32 til 36 hold.
  • 8 grupper á 4 hold bliver til 1 stor gruppe bestående af alle 36 hold.
  • Hvert hold møder 8 andre hold én gang. Alle hold i det nye Champions League gruppespil kommer til at spille fire udekampe og fire hjemmekampe.
  • De 8 bedste placerede hold avancerer direkte til ottendedelsfinalen.
  • Plads 9-24 mødes i en ekstra knockoutfase om den videre kvalifikation. Her møder nummer 9 nummer 24, nummer 8 møder nummer 23 og så videre.
  • De 8 hold, der taber knockoutfasen, er færdige i Europa for sæsonen. Det samme gælder de 8 hold i gruppespillet, der slutter lavest. 
  • Med udvidelsen skal et hold nu som minimum spille 15 kampe for at nå Champions League finalen – potentielt op til 17 kampe (eksklusiv en eventuel kvalifikation). I det gamle Champions League format kunne et hold nå finalen på 13 kampe.

Champions League nyt format: Vokseværk i turneringen

Så har vi styr på overskrifterne for det nye Champions League format. Lad os så gå i dybden med de væsentligste ændringer.

Først og fremmest er der det med, at det nye Champions League format udvides til 36 klubber. Men hvilke lande og klubber vil så kunne gøre sig forhåbninger om en ekstra plads?

Man fristes til at sige, at det vanen tro er de store klubber, der tilgodeses.

  • Med Champions League nyt format går den første ekstra Champions League plads nemlig til det land, der ligger nummer fem på den samlede koefficientliste. I 2024 vil det sige Frankrig.
  • Plads nummer 2 går til et nationalt mesterhold fra en af de mindre ligaer, som deltager i Champions League-kvalifikationen via det, der hedder “Champions Path”. Her går vi altså fra, at fire hold kvalificerer sig til fem.
  • Plads 3 og 4 går til hold fra de 2 lande, som sæsonen forinden har skrabet flest koefficientpoint sammen. Her er det næsten umuligt at forestille sig et tilfælde, hvor det ikke vil være enten England, Spanien, Tyskland, Italien eller Frankrig.

3 ud af 4 af de ekstra Champions League pladser vil derfor med næsten statsgaranti gå til en af de klassiske top 5 ligaer i Europa, mens en enkelt plads i mange tilfælde vil ende med at gå til et hold fra en af de mindre ligaer såsom Danmark.

Champions League nyt format: Fra 8 grupper til 1

Det første, som de fleste af os vil bemærke, er selvfølgelig, at Champions League gruppespillet går fra 8 grupper til én stor med alle 36 hold.

Her møder hvert hold 8 modstandere – fire ude og fire hjemme. Holdene parres ud fra lodtrækninger baseret på seedninger. Alle 36 hold opdeles i fire seedningslag og trækker så to modstandere fra hvert seedningslag.

Som vi var inde på, kvalificerer top 8 sig direkte til ottendedelsfinalerne, mens 9-24 skal spille en knockout-runde over to opgør for at finde de sidste 8 deltagere. 

Taberne af disse opgør er elimineret sammen med de 8 dårligst placerede hold i gruppespillet – ikke blot fra Champions League, men fra europæisk fodbold punktum. Det er altså slut med, at hold kan “rykke ned” i Europa League eller Conference League.

Champions League nyt format = flere kampe

Med det nye Champions League format kommer vi altså også til at få mange flere kampe. Hver runde kommer til at bestå af 18 kampe mod 16 kampe i det tidligere format.

Vi går derudover fra 6 runder til 8 runder i gruppespillet. Samlet set betyder det altså 48 ekstra kampe i gruppespillet.

Derudover får vi så et ekstra led ind i turneringen i form af kvalifikationsrunden, hvor de 16 hold, som er placeret som nummer 9-24 skal forsøge at kvalificere sig til slutspillet.

Denne runde afgøres over to opgør, så hermed når vi op på 16 yderligere kampe sammenlignet med tidligere.

Fra ottendedelsfinalen er alt, som det plejer. Så når vi gør regnestykket op med det nye Champions League format kontra det gamle, står vi altså med 64 ekstra kampe på en sæson.

Roser til det nye Champions League format

Annonceringen af det nye Champions League blev modtaget med blandede miner alt efter, hvem man spurgte. Starter vi med de positive udlægninger af, at man præsenterede et nyt Champions League format, så gik de på flere aspekter.

Først og fremmest får fodboldseerne altså markant flere kampe på en sæson. Derudover er de ekstra pladser selvfølgelig interessante for de klubber, der kun med jævne mellemrum eller aldrig får mulighed for at kvalificere sig.

Med danske øjne vil vi måske af og til se en ekstra plads gå til netop et hold fra Superligaen.

De nye seedningslag åbner også op for nye måder, hvor klubberne kan blive trukket mod andre hold. Tidligere har fans jævnligt brokket sig over, at visse hold lidt for ofte mødte hinanden.

Og sidst, men ikke mindst, er der kommet noget mere på spil, eftersom elimination betyder, at en klub er helt færdig med europæisk og ikke kan fortsætte i en af de mindre turneringer.

Kritik af det Champions League nyt format

Er alt ved det nye Champions League format så fryd og gammen? Nej, langt fra. Der har været masser af kritik fra både klubber, trænere og fans.

For det første er der det åbenlyse spørgsmål: Hvem i alverden kan danne sig et overblik over gruppespillet? Med 36 hold bliver det tæt på en umulighed for fans at holde trit med, hvordan deres klubs muligheder for avancement egentlig ser ud.

Der har også været kritik fra klubber, spillere og trænere over udsigten til de mange ekstra kampe. I forvejen er spillerne og klubberne hårdt pressede, og for de store europæiske topklubber er det ikke unormalt at spille +60 kampe på en sæson. Og oveni det kommer så landskampene.

Derfor har mange aktører i fodboldverdenen beskyldt UEFA for at drive rovdrift på spillerne og i sidste ende gamble med deres helbred for at få nogle flere penge ind i maskineriet.

Og i forlængelse af kritikken af det grådige UEFA er der det åbenlyse kritikpunkt for mange af de fans, der ikke holder med et af de absolutte tophold i Europa, nemlig at UEFA igen-igen lefler for topklubberne ved de facto at give dem 3 ud af de 4 ekstra pladser.

Der er ingen tvivl om, at UEFA begyndte at ryste i bukserne, da en række klubber annoncerede, at de ville skabe deres egen turnering, European Super League (ESL). UEFA truede med bål og brand, og klubberne trak modvilligt deres planer tilbage.

Men mange mener, at udvidelsen af det nye Champions League format er sket for at tilgodese topklubberne.

Om kritikerne af det nye Champions League format får ret, eller om de mere positivt indstillede får det sidste ord, må tiden vise.

Champions League 24/25 kalender

Vi slutter af med et overblik over kalenderen for det nye Champions League format 2024/25. Her er de vigtigste datoer, du skal være opmærksom på i Champions League 24/25.

  • 17.-19. september 2024: 1. runde
  • 1.-2. oktober 2024: 2. runde
  • 22.-23. oktober 2024: 3. runde
  • 5.-6. november 2024: 4. runde
  • 26.-27.november 2024: 5. runde
  • 10.-11. december 2024: 6. runde
  • 21.-22. december 2024: 7. runde
  • 29. januar 2025: 8. runde
  • 11.-12. & 18.-19 februar 2025: Knockoutkampe om kvalifikation til playoffs
  • 4.-5. & 11.-12. marts 2025: Ottendedelsfinaler
  • 8.-9. & 15.-16. april 2025: Kvartfinaler
  • 29.-30. april & 6.-7. maj 2025: Semifinaler
  • 31. maj 2025: Finale

Det var det, vi valgte at bringe om Champions League nyt format. Vi ønsker dig en god Champions League 24/25 sæson!

18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening