Optakt til Superliga 24/25: Hvem bliver dansk mester i 2025?

Netop som vi har vinket farvel til en fodboldsommer med et EM i Tyskland, så banker den danske Superliga atter på døren.

Derfor har vi sat os for at samle den store optakt til, hvad du – som fan – skal holde øje med i den kommende sæson af fodbold fra den bedste danske række. 

Vi stiller spørgsmålet: Hvem vinder Superligaen 24/25? Og så kigger vi også på de “nye” ansigter i Superligaen, der har taget turen op fra 1. division, mens vi også holder øje med hvilke fans, der måske skal forberede sig på en tur ned i den næstbedste række.

Optakt til Superliga 24/25

Hvem vinder Superligaen 24/25?

Hvis man kigger blot et år tilbage, så lignede det et FC København hold, der snildt kunne komme til at vinde adskillige Superliga-trofæer i træk. De har en bred, erfaren trup, som samtidig har mange spændende talenter i støbeskeen fra deres imponerende U19-mandskab.

Og hvis man spørger Manchester United, så havde de nok heller ikke regnet med, at der ville være mange konkurrenter til klubben fra hovedstaden, efter de engelske giganter måtte se sig slået til et videre avancement i Champions League sidste sæson.

Det var dog også netop i Champions League, man ikke havde lyst til at møde københavnerne, der måske kom til at lægge lidt for mange kræfter i europæisk sammenhæng. 

FC Københavns form led et slemt knæk, da de blev ført ud af Champions League af de forsvarende mestre fra Manchester City. Og så kunne de heller ikke rigtig få tur i den i Superligaen. Det endte med at gå i ærkerivalerne fra Brøndbys favør indtil sidste spillerunde, hvor AGF slog de gule fra Vestegnen. Og sådan endte trofæet i FC Midtjylland.

Det er dog også de samme tre hold, der kæmpede om titlen sidste år, som vi vil dykke ned i forud for denne sæson.

FC København – odds 2,00 hos bet365

Der er ingen tvivl om, at Jacob Neestrup står foran en omfattende opgave om at få FC København tilbage på kurs. De skal forsøge at ryste chokket af sig fra sidste sæson, hvor de med nød og næppe sikrede sig europæisk deltagelse efter en playoff kamp mod Randers.

FC København tabte hele ni gange sidste sæson i 32 runder. Hvis man spørger på de bonede gulve i bestyrelseslokalet i Parken, så kan det være langt fra tilfredsstillende for en klub, der med længder har det største budget i Superligaen 24/25. 

Stabiliteten finder de dog ikke i ledelsespositionerne, hvor de har måtte vinke farvel til nu tidligere sportsdirektør Peter Christiansen, der er taget til Wolfsburg. Den nye mand Sune Smith-Nielsen har allerede meget at se til. De har allerede bolstret defensiven godt, hvor et Kamil Grabara formet hul i målet er blevet fyldt ud med den tidligere Vejle-keeper Nathan Trott.

Derudover er der forlydender om, at Denis Vavro, Kevin Diks og Mohamed Elyounoussis fremtid også hænger i tynd tråd i hovedstaden. Midterforsvaret og højre back har dog allerede set nye ansigter i FC København, da man har budt velkommen til henholdsvis Munashe Garananga og Rodrigo Huescas.

Kigger man hos bookmakerne, har de også FC København som forholdsvis store favoritter til at vinde Superligaen 24/25. Og det er selvom vi nok kommer til at se mere aktivitet i transfervinduet.

Budget og forventninger går ofte hånd i hånd. Og derfor er det også en tydelig forventning til Jacob Neestrup og dette FC København-mandskab. De skal vinde guld. Og det skal de helst gøre hvert år, så konkurrenterne ikke får en finger i kagedåsen, der hedder indtægter fra Champions League.

Den kagedåse skal FC Midtjylland dog nu forsøge at få til Heden ved at kvalificere sig til verdens største klubturnering.

FC Midtjylland – odds 4,20 hos bet365

Der var ikke mange, der havde spået Thomas Thomasberg til at tage FC Midtjylland fra nedrykningsspillet til en dansk titel på bare lidt over et år ved roret. Resultaterne i slutningen af sidste sæson tilgodeså dog ulvene fra Heden, og det var dem, der løb med mesterskabet.

Mesterskaber og succeser har det dog med at avle endnu større forventninger af sig. Og det virker til, at FC Midtjylland er klar til at udfordre det monopol FC København har som Danmarks bedste fodboldklub. Og så hjælper det gevaldigt, at en af Danmarks rigeste mænd, Anders Holch Povlsen, sidder med majoriteten af ejerskabet i din klub.

Målestokken for den kommende Superliga-sæson er naturligvis at kunne genvinde titlen. Dette bliver dog ingen let opgave, da de også vil have en række europæiske kampe at tage hensyn til i efteråret og potentielt også efter nytår.

Thomas Thomasberg har – som han gør bedst – formået at få holdets mange individualister til at fungere som et kollektiv. Selvom FC Midtjylland sjældent spillede prangende fodbold i seneste sæson, var de dygtige til at samle point, hvilket man åbenlyst skal, hvis man gerne vil gøre sig forhåbninger om at stå med guldet til maj. Thomasberg og mandskabet håber på at kunne gentage denne succes i Superligaen 24/25.

FC Midtjylland virker heller ikke til at være helt færdige på transfermarkedet, selvom de allerede har gjort sig stærkt bemærket. De har hentet Adam Buksa ind, som spillede for det polske mandskab under den netop overståede EM-slutrunde, hvor han var backup for ingen ringere end Robert Lewandowski. 

Derudover har de styrket sig kraftigt på midtbanen med Denil Castillo fra Shakhtar, mens colombianeren Pedro Bravo har taget turen fra Mafra til Midtjylland.

Brøndby IF – odds 5,00 hos bet365

Brøndby var et mulehår fra at stå med titlen sidste sæson. De skulle bare bruge et resultat, der var lig med eller bedre end FC Midtjyllands ditto i sidste spillerunde for at kunne løbe triumferende rundt på Brøndby Stadion og fejre mesterskabet med fansene, der vendte klubbens ledelse ryggen året før.

Sådan gik det dog ikke. Den tidligere Brøndby-mand Patrick Mortensen gjorde – sammen med sine kollegaer fra AGF – det onde ved Brøndby, der måtte se sig slået på målstregen af FC Midtjylland.

Den sorg skal klubben fra Vestegnen nu forsøge at rette op på. Om de kan gå hele vejen og kæmpe med om titlen som danske mestre igen i Superligaen 24/25 er svært at spå om. De har ikke forstærket deres bedste 11 særlig meget. Det kan dog også vise sig at være til deres fordel, da kontinuitet kan være svaret på den uendelige købekraft klubber som FC København og FC Midtjylland besidder.

Den vigtigste handel for Brøndby IF og deres fans, virker det til, var den permanente aftale med Patrick Pentz, som klubben havde lejet i Bayer Leverkusen sidste sæson. Østrigeren, der også var førstemålmand for sit landshold under EM 2024, virkede næsten til at være fra en hylde af spillere, som Brøndby normalt ikke kan hente fra. 

Det lykkedes dem at charme ham nok til, at han var fast besluttet på at fortsætte sin karriere i Brøndby. Der måtte dog også punges ud, da Brøndby blev nødt til at betale 19 millioner for keeperen, der rager 183 cm op i landskabet.

Brøndbys målsætning vil formentlig være bide sig fast i top 3 i Superligaen 24/25, men der kommer til at være noget røre blandt deres fans om, at man gerne så hurtigt som muligt vil slette den traumatiserende afslutning som sidste sæson fik.

Hvem rykker ud af Superligaen 24/25?

Det er nogle gamle kendinge, som Superligaen kan byde velkommen i 24/25-sæsonen. SønderjyskE skulle bruge to sæsoner i 1. division, før de kunne vende tilbage til det fineste selskab i dansk fodbold.

Det har været vigtigt for hele det sydlige Jylland, men især området omkring Haderslev, at man endnu en gang kan kalde sig et Superliga-hold. Træner Thomas Nørgaard formåede at hive de lyseblå ud af den – fra deres perspektiv – kedelige 1. division, hvilket var det ene klare mål for klubben. Nu skal de igen forsøge at etablere sig som et hold, der helst ikke skal indblandes i en nedrykningskamp. Og hvis man spørger bookmakerne, så har de også det, der skal til for at blive oppe.

Det samme kommer på tale, når vi kigger på den anden oprykker. AaB chokerede enormt, da de måtte se sig ud af Superligaen i 2023, så det er et kærkomment velkommen til den nordlige og sydlige del af Jylland i Superligaen 24/25.

Det blev også tydeligt, at truppen i Aalborg var længder bedre end de mandskaber, der stod over for dem i 1. division, så selvom formkurven pegede den forkerte retning de sidste par måneder af seneste sæson, så var der aldrig rigtig tvivl om, at Danmarks fjerdestørste by endnu en gang kunne kalde sig Superliga-klub.

Bookmakernes spår om problemer i Lyngby og Vejle

Hvis man spørger bet365: Hvem rykker ud af Superligaen 24/25, så er svaret Vejle og Lyngby.

I Nørreskoven i Vejle var det kontant fodbold og et bundsolidt forsvar, som sikrede dem overlevelse i sidste sæson. De har dog måtte vinke farvel til Nathan Trott, der var lejet i West Ham og senere skiftede permanent til FC København, i nettet. Derudover har anfører og forsvarsgeneral Raul Albentosa taget afsked med sit eventyr i Danmark.

Hvis Vejle Boldbklub skal gøre sig nogle forhåbninger om at overleve endnu en sæson i Danmarks bedste række, skal spillere som Oliver Provstgaard virkelig kunne binde forsvarskæden sammen. Det ville være en bemærkelsesværdig præstation, som ville være på niveau med Lyngbys overlevelse i 2022.

Apropos Lyngby – så er det også dem, som bookmakerne spår størst chance for at skulle en tur ned i 1. division i 2025. De kongeblå mistede frelseren Freyr Alexandersson, som guide klubben mod to overlevelser i træk. Inden han smuttede i vinterpausen i sidste sæson, så det faktisk ud som om, at de måske kunne sætte kløerne i den øverste halvdel af Superligaen. Han havde dog vokset sig stor til Lyngby og fortsatte sin karriere i det belgiske.

Derefter hev man norske Magne Hoseth ind. Det blev aldrig en succes, da klubben hurtigt fortrød denne ansættelse, hvorefter David Nielsen endnu en gang tog roret i klubben, hvor det eneste formål var at styre dem mod overlevelse. Det lykkedes for den tidligere AGF-træner, men det var så også her deres veje skulle skildes.

Nu er det Morten Karlsen, der skal kaste sig ud i at etablere Lyngby som Superliga-klub på trods af deres sparsomme budget. 

Alt tyder på, at vi kigger ind i en Superliga-sæson, hvor det er de to oprykkere, Vejle og Lyngby, der kommer til at kæmpe i den kedelige ende af rækken. Historien viser os dog også, at det nogle gange er umuligt at spå om, hvem der kommer til at ramme en nedadgående formkurve. Og de kedelige resultater kan pludselig blive mange, og det er særligt klubber som Randers, Viborg og muligvis også Silkeborg, der skal sørge for, at de ikke lige pludselig står i en desperat situation om overlevelse.

18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening